Do najczęściej trzymanych w domu zwierząt można zdecydowanie zaliczyć psy i koty. Niektórzy decydują się jednak na hodowlę mniej popularnych pupili. Należą do nich np. legwany. Co warto wiedzieć o tych zwierzętach?
Legwan – hodowla
Legwan domowy to najczęściej legwan zielony. Jest on jaszczurką o sporych wymaganiach i rozmiarach. Dorosły samiec może przekroczyć 150 cm długości. Legwany na ogół nie są agresywne, lecz dosyć nieufne, dlatego podczas oswajania ich należy uzbroić się w cierpliwość. Popularne są także nieco mniejsze legwany obrożne, które mają inne wymagania i preferencje żywieniowe. Najważniejszym zadaniem dla hodowców jest utrzymanie odpowiednich warunków w terrarium. Powinny one odzwierciedlać warunki naturalne dla legwanów. Im większe terrarium, tym lepiej. Wśród obowiązkowego wyposażenia trzeba wymienić oświetlenie emitujące promieniowanie ultrafioletowe. Promieniowanie UVA służy stymulacji apetytu i aktywności, a UVB – wspomaga syntezę witaminy D3. Jako podłoże najlepiej sprawdzi się sztuczna trawa, torf, kora lub płytki ceramiczne. Ważne jest także utrzymanie temperatury 25-35 stopni Celsjusza w dzień i 20-26 stopni Celsjusza w nocy. W utrzymaniu wilgotności na poziomie 60-90% w dzień i 100% w nocy pomogą nawilżacze powietrza.
Legwan – żywienie
Legwany zielone są roślinożercami. Należy je karmić babką lancetowatą, mniszkiem lekarskim, koniczyną, rukolą, bazylią, liśćmi lipy, klonu i brzozy. Konieczne jest też suplementowanie wapnia. Legwan obrożny potrzebuje w diecie głównie owadów karmówkowych, takich jak świerszcze, mączniki i karaczany. Spożywa też rośliny zielone i miękkie części owoców. Legwan morski z Galapagos żywi się jedynie wodorostami.